Showing posts with label mammals. Show all posts
Showing posts with label mammals. Show all posts

Saturday, 25 July 2026

POSSUM

The common brushtail possum (Trichosurus vulpecula, from the Greek for "furry tailed" and the Latin for "little fox", previously in the genus Phalangista) is a nocturnal, semi-arboreal marsupial of the family Phalangeridae. It is native to Australia, and the second largest of the possums.  Like most possums, the common brushtail possum is nocturnal. It is mainly a folivore, but has been known to eat small mammals such as rats.

In most Australian habitats, leaves of eucalyptus are a significant part of the diet but rarely the sole item eaten. The tail is prehensile and naked on its lower underside. There are four colour variations: Silver-grey, brown, black, and gold.  It is the Australian marsupial most often seen by city-dwellers, as it is one of few that thrives in cities, as well as a wide range of natural and human-modified environments.

Around human habitations, common brushtails are inventive and determined foragers with a liking for fruit trees, vegetable gardens, and kitchen raids. This is Fred and he raids our garden every night, having a liking for oranges and grapefruit.

This post is part of the Saturday Critters meme

Saturday, 3 January 2026

BRUSHTAIL POSSUM

The common brushtail possum (Trichosurus vulpecula, from the Greek for "furry tailed" and the Latin for "little fox", previously in the genus Phalangista) is a nocturnal, semiarboreal marsupial of the family Phalangeridae, native to Australia and invasive in New Zealand, and the second-largest of the possums.

Like most possums, the common brushtail possum is nocturnal. It is mainly a folivore, but has been known to eat small mammals such as rats. In most Australian habitats, eucalyptus leaves are a significant part of the diet, but rarely the sole item eaten. Its tail is prehensile and naked on its lower underside. The four colour variations are silver-grey, brown, black, and gold.

It is the Australian marsupial most often seen by city dwellers, as it is one of few that thrive in cities and a wide range of natural and human-modified environments. Around human habitations, common brushtails are inventive and determined foragers with a liking for fruit trees, vegetable gardens, and kitchen raids. Its once vast distribution has been greatly affected by drought, epizootic disease and intrusion of invasive mammals into its habitat.

Here it's seen at night, using the cable supplying electricity to our house as a superhighway...

This post is part of the Saturday Critters meme


Saturday, 27 September 2025

POSSUM

The common brushtail possum (Trichosurus vulpecula, from the Greek for "furry tailed" and the Latin for "little fox", previously in the genus Phalangista) is a nocturnal, semiarboreal marsupial of the family Phalangeridae, native to Australia and invasive in New Zealand, and the second-largest of the possums.

Like most possums, the common brushtail possum is nocturnal. It is mainly a folivore, but has been known to eat small mammals such as rats. In most Australian habitats, eucalyptus leaves are a significant part of the diet, but rarely the sole item eaten. Its tail is prehensile and naked on its lower underside. The four colour variations are silver-grey, brown, black, and gold.

It is the Australian marsupial most often seen by city dwellers, as it is one of few that thrive in cities and a wide range of natural and human-modified environments. Around human habitations, common brushtails are inventive and determined foragers with a liking for fruit trees, vegetable gardens, and kitchen raids. Its once vast distribution has been greatly affected by drought, epizootic disease and intrusion of invasive mammals into its habitat.

This post is part of the Saturday Critters meme

Saturday, 20 September 2025

TASMANIAN DEVIL

The Tasmanian devil (Sarcophilus harrisii;) is a carnivorous marsupial of the family Dasyuridae. It was formerly present across mainland Australia, but became extinct there around 3,500 years ago; it is now confined to the island of Tasmania.

The size of a small dog, the Tasmanian devil became the largest carnivorous marsupial in the world following the extinction of the thylacine in 1936. It is related to quolls, and distantly related to the thylacine.

It is characterised by its stocky and muscular build, black fur, pungent odour, extremely loud and disturbing screech, keen sense of smell, and ferocity when feeding. The Tasmanian devil's large head and neck allow it to generate among the strongest bites per unit body mass of any extant predatory land mammal. It hunts prey and scavenges on carrion.

In 1941, devils became officially protected. Since the late 1990s, the devil facial tumour disease (DFTD) has drastically reduced the population and now threatens the survival of the species, which in 2008 was declared to be endangered. Starting in 2013, Tasmanian devils are again being sent to zoos around the world as part of the Australian government's Save the Tasmanian Devil Program.

This post is part of the Saturday Critters meme